Explanation: This spectacular sky is mostly human-made. Once a year, the Light Station at Pigeon Point near San Francisco, California, USA is lit as it was over 100 years ago. During this time, light generated by five kerosene lamps pours through 24 rotating Fresnel lenses, warning approaching ships to stay away. Early last week, light emanating from the Pigeon Point Lighthouse was particularly picturesque because of a thin fog, also blurring the distant Moon. During the latter 1970s, the lighthouse was guarded by an 800 pound pig named Lester. In modern times, the light house is still active but has been supplied with a more efficient flashing aerobeacon.
Monday, November 26
ماه برفراز فانوس دریایی پیگن پوینت
Wednesday, August 29
همایش وبلاگ نویسی علمی در سازمان فضایی ایران
Wednesday, August 8
ققنوس به سمت مریخ پر کشید
Tuesday, August 7
آبفشان و راه کاه کشان
Monday, August 6
حمله به کهکشان
دانه های سیاه مرخی
Saturday, August 4
سحابی مرداب و سه تکه


Friday, August 3
پایان یک ستاره


Thursday, August 2
چشم و گیسویی سیاه
M64، کهکشان مارپیچی زیبایی در گیسوی برنیکه. اگر خواستید به سراغش بروید، امشب ساعت 9:30 از افق غربی، 40 درجه که بالا بروید به گیسوی برنیکه می رسید. M64 با قدر 9 انتظار شما را می کشید.
برای پیدا کردن گیسوی برنیکه می توانید از این نقشه استفاده کنید.
به M64، کهکشان چشمِ سیاه هم می گویند. به اندازه ی 17 میلیون سال نوری در فضا از ما دور است. ابرهای تیره ایی اطراف مرکز M64 را فرا گرفته اند و اسم چشم سیاه را به آن داده اند. این ابرها، گرد و غبار میان ستاره ایند که به همراه ستارگان و سایر اجزای کهکشان به دور مرکز آن در گردشند اما فکر نکنید این عجیب ترین خصوصیت M64 است.
موضوع خارق العاده ی دیگر هم در باره ی M64 وجود دارد، بخش های مختلف کهکشان در دو جهت مختلف به دور مرکز می گردند! دقیقتر بگویم، ستارگان و اجزای کهکشان که در فاصله ای کمنر از 3000 سال نور از مرکزند به در یک جهت و بقییه ی اجزای کهکشان در جهت مخالف به دور مرکز می گردند. چنین پدیده ای ممکن است بر اثر تصادم و یکی شدن دو کهکشان اتفاق بیفتد.
زحل، ناجی دیون
Wednesday, August 1
ستاره ی مصنوعی
Monday, July 30
سرزمین چهار خورشید تابان
Sunday, July 29
آ-قنطورس
بخش مرکزی کهکشان فعال آ-قنطورس را مقادیر عظیمی از گاز و غبار و خوشه های ستاره ایی جوان پوشانده و تصویری زیبا اینچنین را خلق کرده اند. این عکس هم مانند دیروز یک عکس موزائیکی است از عکسی های تلسکوپ فضایی هابل که در نور های آبی، سبز و قرمز گرفته شده و سپس اطلاعات حاصل از هر یک پردازش شده و در نهایت ترکیب و به این طوفان کیهانی منتهی شده است. همچنین در تصاویر فروسرخی که هابل تهیه کرده در قسمت مرکزی این تصویر صفحه ای از مواد دیده می شود که چرخشکنان به داخل سیاهچاله ایی در مرکز کهکشان روانه اند. ابر سیاهچاله ای یک میلیارد برابر خورشید! به نظر می رسد، آ-قنطورس کهکشانی حاصل از برخورد دو کهکشان دیگر باشد که مواد و غبار زیادی بر اثر برخورد در آن باقی مانده و ساهچاله ی مرکزی آنها را می بلعد. دانشمندان معتقدند، این ساهچاله ها که در مرکز کهکشان ها قرار دارند، عامل اصلی تولید امواج رادیویی، اشعه ی ایکس، پرتو گاما و سایر تابش های انرژی است که از آ-قنطورس و سایر کهکشان های فعال در فضا پخش می شود. ولی آ-قنطورس تنها 10 میلیون سال نوری با ما فاصله دارد و گزینه ی خوبی برای مطالعه و نحقیق درباره ی این گونه منابع عظیم انرژی به حساب می آید.
Saturday, July 28
ماه کامل
Friday, July 27
دنباله ی جزر و مدی اسد
Thursday, July 26
روزتِ بی سیاره
سحابی رزت در صورت فلکی تکشاخ یکی از زیباترین غیر ستاره ایی های آسمان زمستان است که می توان آن را در قدر 4.5 دید. این سحابی یک زایشگاه ستاره ای است که ستارگان درون آن متولد می شوند. بادها و تشعشعات قوی ستارگان پرجرم سحابی رزت، گاز ها و اجرام اطراف دیگر ستارگان همسایه ی خود را به بیرون از محدوده ی مرکزی سحابی می رانند و اطراف آنها را خالی می کنند. در اطراف ستارگان جوان و سردتر است که دیسک هایی از مواد تشکیل می شود که می تواند منجر به زاده شدن سیارات شود ، ولی این باد های قوی با بیرون راندن مواد دور ستارگان امکان زایش سیارات را از آنها می گیرند. این عکس را تلسکوپ فضایی فروسرخ اسپیتزر از بخش مرکزی سحابی رزت گرفته که در آن ناحیه ی خالی مرکزی سحابی به خوبی مشخص است. این تصویر نردیک بهً 45 سال نوری عرض دارد، در ضمن فاصله ی سحابی نیز از ما 5200 سال نوری است. پنج ستاره ای که در تصویر مشخص شده اند، همان ستارگان خطرناکند که با نام ستارگان رده ی اُ (او) دسته بندی می شوند که دمای سطح آنها به 25000 کلوین(نزدیک به 5 برابر دمای سطح خورشید) و حتی بیشتر می رسد. دانشمندان با بررسی سحابی در طول موج های مختلف فروسرخ دریافتند که ستارگانی که در فاصله ای کمتر از 1.6 سال نوری از ستارگان دسته ی اُ قرار دارند در معرض خطر هستند و ممکن است بادها و تششعات قوی حاصل از ستارگان اُ صفحه ی مواد اطراف آنها را که می تواند به زایش سارات منتحی شود را نابود سازد. پا نوشت: ستارگان نوع اُ: O-Stars: ستارگانی بسار پرجرم و داغ. جرم آنها به 20 تا 100 برابر جرم منظومه ی خورشیدی ما می رسد و دمای آنها بین 30000 تا 50000 درجه ی سانتیگراد(تقریباً معادل 30000 تا 50000 کلوین) است. این ستارگان بسیار پر نوردند و اگر در یک سحابی باشند،سحابی را کاملاً روشن می کنند. بادها و تششعات بسیار قوی دارند و از 3 تا 6 میلیون سال عمر می کنند که برای یک ستاره عمر کمی است. اطلاعات بیشتر: منبع 1 ، منبع 2 توضیح کوتاهی درباره ی رزت در ویکی انگلیسی درباره ی سحابی رزت در سایت معتبر سدس منبع
Wednesday, July 25
پایان روح و فرصت ؟
Tuesday, July 24
فرفره ای در آسمان جنوبی
Monday, July 23
ورونا
Sunday, July 22
طوفان مریخی
این عکس، که می بینید طوفانی است روی سطح مریخ. عبارتی که به انگلیسی به این نوع طوفان ها می گویند جالب است. Dust Devil یا هیولای شنی(البته Dust، به معنی شن و گرد و غبار است) در کل به معنی طوفانی است که گرد و غبار و خاک رو به درون خودش کشیده و می تونه خیلی خطرناک باشه. البته این عکس ربطی به طوفانی که باعث دردسر در کار مریخ نورد ها شده نداره. فقط یک طوفان مریخی است که در یک نیمروز مریخی، حدود 1 ماه پیش در تیمکره ی جنوبی و نزدیکی فلات "هلاس" -Hellas- پرسه میزد و مدارگرد مریخ تونسته ازش عکس بگیره. طوفانهای اینچنینی وقتی به وجود می آیند که دما در لایه های پایین و نزدیک به سطح خیلی بالاتر از دمای لایه های بالاتر باشد. در این صورت هوا یگرم شروع به بالا رفتن می کند و فشار هوا در ناحیه ی نخست کم می شود و این کمبود فضار با حجوم هوای گرم اطراف به آن منطقه جبران می شود و دوباره هوای جدید جایگزین شده نیز مانند بخش های اولیه به بالا رانده می شود. اگر نیروی بالا برنده به قدر کافی باشد این حرکت هوایی شدید می توانند شن و ماسه و گرد و غبار را از روی سطح به داخل خود بمکند و چنین طوفانهای گرد و غبار را به وجود بیاورند. اگر روی مریخ بودید، این طوفان را، گردبادی تیره رنگ با ارتفاعی حدود 500 متر می دید که به پیش می رود. گرچه احتمالاً زمانی که این جریان های هوایی به سطح سیاره برسند از قدرتشان کاسته خواهد شد و تا حدود 200 متر ارنفاع این طوفان را کم می کند.
هلیوس

Saturday, July 21
آندرومدا در فرو سرخ

Friday, July 20
سالگرد اولین گام بر ماه

Wednesday, July 18
گزارش برگزاری باشگاه نجوم رشت – تیر 86
25 تیر، آخرین دوشنبه ی ماه چهاردهمین باشگاه نجوم رشت در مکان همیشگی باشگاه، سالن اجتماعات پارک علم و فناوری استان گیلان برگزار شد.
باشگاه ساعت 4.15 با اندکی تاخیر شروع به کار کرد و داوود همتی در بخش مفاهیم پایه ی اینبار برای حضار از علم کیهانشناسی، نجوم رصدی، تولید نور در ستارگان و .... صحبت کرد.
در این قسمت از برنامه های باشگاه که برای عموم مردم و افرادی که تازه با نجوم آشنا شده اند در نظر گرفته شده که در آن به توضیح مطالبی ابتدایی پرداخته می شود. این ماه درباره ی سازوکار تولید نور در ستارگان، علت چشمک زدن آنها در آسمان و مقایسه ی آن با سیارات که چشمک نمی زنند و مطالبی پیرامون نجوم رصدی پرداخته شد که مورد توجه قرار گرفت و طبق نظر سنجی انجام شده، شرکت کنندگان کیفیت این برنامه را بهتر از ماه پیشین می دانستند.
پس از آن راس ساعت چهار و چهل پنج دقیقه بابک سلطانی با بخش اخبار میزبان حاضرین در باشگاه بود. در بخش اخبار ایشان در سه بخش اهبار مربوط به فعالیت های فضایی، ستاره شناسی و اخبار داخلی برخی از خبر های مهم ماه گذشته را بررسی کردند. از جمله ی این اخبار می توان به موضوع طوفان مریخ و مشکلی بود که برای مریخ نورد فرصت پیش آمده. تلسکوپ بزرگ جزایر قناری نیز خبر ویژه ی این بخش بود. در بخش اخبار داخلی به نامه ی بابک امین تفرشی اشاره شد و به بحثی کوتاه پیرامون جامعه ی نجوم آماتوری ایران بسنده شد. طبق معمول این بخشی پر طرفدار در برنامه های باشگاه بود ، که شاید علت آن را بتوان در کمبود امکانات جامعه ی نجومی کشور در اطلاع رسانی به مردم عادی دانست که با علاقه اخبار جدید را دنبال می کنند ولی منبعی مطمئن برای بدست آوردن این اخبار ندارند.
پس از بخش اخبار آخرین برنامه ی قبل از استراحت و پذیرایی را مرتضی عمویی و مصطفی حسن پناه اجرا کردند که به توصیف و بررسی مهارت های رصدی می پرداخت، مهارت هایی که هم برای افراد تازه کار و هم برای آنها که مدتها ست نجوم کار می کنند بسیار مفید است؛ مانند استفاده از چشم بند، حبس کردن نفس در سینه، نگاه با گوش چشم و تکنیک هایی نظیر اینها. اکثر حاضرین از این برنامه راضی بودند.
پس از اتمام این برنامه و استراحتی کوتاه، شهاب فقیه زاده با "نجوم و فیزیک نظری" تریبون را در دست گرفتند. برنامه ی ایشان که قرار است به صورت چند بخش در باشگاه های ماه های بعد نیز ادامه یابد در واقع توضیح ارتباط تنگاتنگ بین نجوم و فیزیک است. توصیف برخی قوانین و معادلات فیزیکی که در دنیای ستاره شناسی و خصوصاً کیهانشناسی مورد استفاده قرار می گیرند. این ماه بحث این بخش، بیشتر پیرامون فلسفه ی علم فیزیک و ارتباط کلی آن با دنیای نجوم بود که در ماه های بعد نیز ادامه می یابد.
پس از باشگاه نیز سوال و جواب بین علاقه مندان و آقای فقیه زاده ادامه داشت و به نظر می رسد این برنامه به بخشی پرطرفدار در ماه های آینده مبدل شود.
علی طوافی پس از شهاب فقیه زاده آسمان مرداد را معرفی کرد. پدیده های آسمانی مرداد و وضعیت سیارات و همسایه های منظومه ایمان از بخش های این برنامه بود که آقای طوافی دقیق و جذاب همه را بررسی کرد تا پرطرفدار ترین بخش باشگاه این ماه باشد.
حسن ختام باشگاه این ماه نیز مانند باشگاه های قبل، نماهنگ نجومی بود که این ماه نیز پیمان مهدوی آن را تهییه کرده بود.
در باشگاه این ماه با همکاری بسیار دوستانه ی موسسه ی آسمان شب، برای اولین بار بخش بازارچه را به بخش های جنبی باشگاه اضافه شد که مورد استقبال قرار گرفت و همچنین، همانطور که پیش بینی می شد با شروع فصل تابستان تعداد افراد حاضر در باشگاه هم رشد خوبی داشت.
در کنار باشگاه خبرنامه ی باشگاه نجوم رشت هم بین شرکت کنندگان توزیع شد. این خبرنامه، نشریه ای است که در آن بخشی از اخبار گروه ها و فعالیت های آنها در کنار خلاصه ای از مقالات ارائه شده در باشگاه بعلاوه ی برخی اخبار روز نجومی در آن گنجاده می شود. همچنین به این خبرنامه یک برگه ی پرسشنامه نیز پیوست شده که حاضرین در باشگاه به بخش های مختلف باشگاه نمره ای تا 20 بدهند. نتایج بدست آمده از این قرار است:
بخش مفاهیم پایه: 18.50
بخش اخبار: 19
بخش مهارت های رصدی: 18
نجوم و فیزیک نظری: 18.50
آسمان مرداد: 19.50
که با توجه به این نمرات معدل کل باشگاه اینبار 18.70 بود، که نمره ی خوبی است.
در پایان یادآور می شویم که پانزدهمین باشگاه نجوم رشت، آخرین دونبه ی ماه بعد، راس ساعت 4 در مکان معمول برگزار می شود.
برای دریافت خبرنامه ی این ماه باشگاه نیز اینجا کلیک کنید.
باشگاه نجوم رشت
تیر 1386
گزارش: بابک سلطانی