
Monday, June 30
قلب سحابی سه تکه

Saturday, June 28
آذرگویی بر فراز تپه ی آیراس
یک سفر آخر هفته ی معمولی برای عکاسی از آسما شب در استرالیای مرکزی می تواند نتیجه ای چنین شگفت انگیز در پی داشته باشد. در این عکس زیبا که اسفند سال 84 در این منطقه گرفته شده، مرکز کهکشان راه شیری(فارسی – عکس بابک امین تفرشی) مان را می بینیم که بر فراز ساختار سنگی زیبایی به نام «اولورو» (Uluru) طلوع می کند. این ساختار را با نام تخته سنگ های «آیراس» (Ayers) هم می شناسند. پس از تنظیم کردن دو دوربین برای عکاسی یکی با میدان دید عریض و دیگری با استفاده از یک لنز تله، «ژوزف بریماکومب» (Joseph Brimacombe) شروع به جمع و جور کردن وسایلش بود که نور خیره کننده ی یک آذرگوی درخشان در آسمان اطراف او را روشن کرد. حاصل کار بسیار لذت بخش بود، هر دو دوربین رد درخشان این آذر گوی را ثبت کرده بودند. همانطور که در نمای بزرگ که با استفاده از تله گرفته شده دیده می شود، درخشش آذرگوی از میان ابرهای دم افق درست سمت چپ تخته سنگ های آیراس دیده می شود.
Saturday, June 21
قطعاتی که ناپدید شدند

Friday, June 20
طلوع ماه در انقلاب تابستانی

Wednesday, June 18
ایرانی های غیرقابل پیش بینی(غیر نجومی)

Saturday, June 14
بازبینی نگاه هابل به M51

Thursday, June 12
بوران؛ پیچیده ترین سامانه ی حمل نقل بشر
در سال های اخیر ناسا تبلیغات فراوانی دباره ی شاتل ها کرده. ناسا شاتل ها رو به عنوان پیچیده ترین سیستم های حمل و نقل در طول تاریخ معرفی می کند.
ممکن است از طرفی این حرف صحیح باشه ولی در واقع سامانه ی پیچیده تر و بهینه تری هم وجود داشته که بنا به مسائلی ناسا خیلی درباره ی آن صحبت نمی کند.
بوران نام سیستم حمل و نقل فضایی اتحاد جماهیر شوروی سابق است که کار روی آن از سالهای دهه ی هفتاد شروع شد و تا سال 1984 اولین نمونه ی کامل آن ساخته شد اما بعد از آن بودجه ی آن صرف مقاصد تسلیحاتی شد که عامل اصلی آن جنگ سرد مسکو-واشینگتن بود. بعد از فروپاشی شوروی و تبدیل آن به کشور های کوچکتر پروژه ی بوران به کلی فراموش شد ولی تنها نمونه ی ساخته شده توانست بین سالهای 1984 تا 1988، 25 پرواز موفق را تجربه کند.
نمونه ای از بوران سوار بر هواپیمای قول پیکر آنتونوف، همچنین بوران این قابلیت را داشت که با موشک هم به فضا برود.
همانطور که در تصویر می بینید بوران شکل بسیار نزدیکی به شاتل های امروزی داشت. در واقع این طرح که از ساختاری هواپیما مانند برای ارسال تجهیزات و انسانها به فضا استفاده شود خود از روسیه نشعت می گیرد. طرحی که در ابتدا با مشکلاتی همراه بود که ناسا آنها را برطرف کرد و در همان دهه ی هشتاد اولین نمونه های خود را از آن تولید کرد. شاتل های ناسا هم شکلی مشابه هواپیما دارند ولی برای پرواز های فضایی بهینه شده اند.
از قابلیت های این شاتل ها می توان به فرود روی باند اشاره کرد که پیشرفت بزرگی در برابر سامانه هایی محسوب می شود که با چتر نجات فرود می آیند. سامانه هایی نظری سایوز روسی.
ولی این تمام ماجرا نیست دلیل آنکه باید بوران را پیشرفته ترین سیستم حمل و نقل بشر دانست را می توان در مقایسه ی آن را شاتل فضایی ایالات متحده هم جست.
در مقایسه با شاتل ها بوران انعطاف حرکتی بسیار بیشتری دارد.
بوران می توانست تا چهار تن بیشتر از شاتل های فضایی بار حمل کند.
هزینه ی هر پرواز آن کمتر بود و امنیت آن بالاتر.
تعداد قطعاتی که در هر پرواز می بایستی جای خود را به قطعات جدید می دادند در قیاس با شاتل بسیار کمتر بود.
شاتل حتما باید سرنشین داشته باشد و حداقل برای بازگشت به زمین باید خلبان در آن حضور داشته باشد ولی بوران می توانست بدون سرنشین هم ماموریت خود را انجام داده و به زمین بازگردد.
و مهمترین بخش موضوع اینجاست، چون بوران سبک تر از شاتل بود به راحتی می توانست از باند فرودگاه پرواز کند و خود را به فضا برساند یا سوار بر هواپیمایی غول پیکر به اوج آسمان رود و از آنجا سفر خود به سمت فضا را آغاز کند.
این در حالی است که شاتل فضایی گرچه پرتابی حماسی دارد و با کمک موشک های عظیم دل آسمان را می شکافد و با شتاب بسیار به پیش می رود ولی همین پرتاب حماسی خطرات زیادی هم در پی دارد که در نتیجه ی آن شاتل چلنجر به کلی نابود شد و چندین نقر را نیز با خود نابود کرد.
حادثه ی چلنجر که در طی آن شاتل به کلی نابود شد و چندین نفر کشته شدند
در بازگشت هم برای شاتل ها رویداد های بدی پیش آمده. در سال 1381 بود که شاتل فضایی کلمبیا در حادثه ای دلخراش به کلی نابود شد و تمامی هفت سرنشین آن در دم جان دادند. ولی بوران با توجه به نوع پرواز و بازگشتش چنین مشکلاتی نداشت.
نزدیک به دو دهه از ساخت اولین نمونه ی بوران می گذرد و اینک شاتل های فضایی هم سالهای پایانی عمر خود را طی می کنند. از هم اکنون تحقیقات برای ساخت فضا پیماهای سرنشین دار نسل بعد شروع شده که بتوانند از باند فرودگاه به فضا اعزام شوند و همچنین بتوانند فرودی امن را تجربه کنند.
گرچه پروژه ی بوران هیچگاه به استفاده ی عملی از آن منتهی نشد ولی نقطه ی عطفی بود در رقابت های فضایی و تکنولوژیک بین دو ابرقدرت. دو ابر قدرتی که رقابت آنها در تمامی زمینه های علمی رشد چشمگیری را در چند دهه ی گدشته سبب شد.
در انتها بد نیست نگاهی بیاندازیم به تاریخچه ای از ماموریت های فضایی امریکا و شوروی:
پیش از این دو نخستین بار آلمان های نازی بودند که توانستند مرز فضا را رد کنند که البته از این موضوع به دلیل مسائل سیاسی اطلاعات زیادی در دسترس نیست. ولی بلافاصله بعد از آنها روسها مرز فضا را گشودند و سپس نخستین ماهواره ی ساخته ی دست بشر را که توپی کوچک بود به فضا فرستادند. اسپوتنیک 1 آغازگر عصر فضا برای بشر بود.
سپس امریکا نخستین ماهواره ی خود را با موفقیت به مدار فرستاد و همان زمان هم ناسا تاسیس شد. سازمانی که تا امروز نیم قرن از فعالیتش می گذرد.
سپس روس ها با استفاده از اسپوتنیک 2، «لایکا» را به فضا فرستادند. اولین موجود زنده در فضا. سگی کوچک و باهوش که تا زمانی که اکسیژن برای تنفس داشت زنده ماند.
ماکتی از وستوک 1 که اولین انسان را به فضا برد
در ادامه در ماموریت های وستوک، اولین انسان به فضا قدم نهاد. «بوری گاگارین» خلبان کوتاه قامت روس که سالگرد پرواز او به فضا را هر ساله در گوشه و کنار دنیا جشن می گیرند.
آنگاه بود که امریکا بلافاصله و طی تنها چند روز نخستین فضانوردش را به فضا اعزام کرد و البته این ماموریت بسیار کوتاه تر از ماموریت گاگارین بود.
اما در گام بعدی ناسا از روسها جلو زد و نخستین افراد زمینی را به دیدار ماه فرستاد. در سال 1969 «نیل آرمسترانگ» و «باز آلدرین» نخستین انسانهایی بودند که قدم روی کره ی دیگری می گذاشتند.
پس از این روسها با فاصله ی چند ماه نخستین ماه نشین خود را راهی تنها قمر زمین کردند که البته بدون سر نشین بود. این مه نشین نمونه هایی از ماه تهیه کرد و به زمین بازفرستاد و نخستین ماموریت اکتشافی منظومه رقم خورد. فاز بعدی رقابت مربوط به اکتشاف منظومه بود.
طراحی سایوز به عنوان یک سیستم حمل و نقل با قابلیت کاربرد چندگانه از موفقیت های دیگر روسها بود.
پروگرس(چپ) و سایوز(راست) که در ماموریت های ایستگاه فضایی بین المللی همچنان از آنها استفاده می شود.
نخستین ایستگاه فضایی برای استقرار طولانی مدت در فضا را روسها ساختند و نام «میر» را در تاریخ صنعت فضا جاودانه شد. همچنین پروگرسیو را طراحی کردند که بدون دخالت انسان می توانست ماموریت های زیادی انجام دهد. در واقع پروگرسیو موفق ترین فضاپیمای بدون سرنشین بشر به حساب می آید.
ایستگاه فضایی میر نخستین پایگاه انسان در فضا
در دوران جنگ سرد همچنان رقابت های فضایی در فاز خود دنبال می شدند. از ماموریت های موفق آن دوران می توان به ماموریت های ویجر اشاره کرد. ویجر 2 ناسا هم اکنون دور ترین ساخته ی دست بشر است! کاوشگری که در مرز های منظومه ی شمسی قرار دارد و میرود که تا چند دهه ی دیگر وارد فضای میان ستاره ای شود.
«کلیپر» جایگزین سایوز در دهه ی آینده
امروزه روسیه روی طرح فضاپیمای سرنشین دار «کلیپر» کار می کند که تا دهه ی آینده جایگزین سایوز خواهد شد. این فضا پیما یک فضا پیمای نسل جدید است که با حرکت در مایل در جو به سمت فضا پیش می رود و خطرات کمتری آن را تهدید می کند.
همچنین روسیه و امریکا فعالیت و همکاری گسترده ای در زمینه ی ساخت و تکمیل ایستگاه فضایی بین المللی دارند. ایستگاهی که پس از تکمیل بزرگترین ماهواره ی ساخته ی دست بشر خاوهد بود و چندین نفر می توانند در آن زندگی کنند و به تحقیقات علمی مشغول باشند.
Monday, June 9
حلقه های زحل از آنطرف
خاک مریخ در انتظار آزمایش
چه شگفتیهایی در خاک مریخ نهفته شده است؟ برای پی بردن به آنها، ققنوس که دو هفته قبل به مریخ رسید تلاش میکند مقداری از خاک مریخ را در تحلیل کننده گاز و گرمایی خود قرار دهد. در تصویر بالا این مریخ نشین مقداری خاک را به سمت یکی از هشت گرم کننده خود میبرد. در داخل دستگاه، خاک بسیار گرم میشود و شروع به تابش میکند. تابش خاک به وسیلهی یک طیفسنج جرمی تحلیل میشود. به احتمال زیاد، مقداری از مواد سبک و روشن داخل چنگک در بالا ، همانند مقداری از مواد کنار مریخ نشین از یخ هستند. ققنوس در سه ماه آینده به وسیله حفاری، گرم کردن و آزمایشات شیمیایی روی خاک مریخ سعی خواهد کرد با درک بهتر شرایط مریخ به نشانههایی از مواد حمایت کننده از حیات دست یابد.
Saturday, June 7
هلال زیبای خرداد

کیبو به ایستگاه فضایی بین المللی متصل شد
کیبو آزمایشگاهی است که ساخت آن بر عهده ی ژاپن بوده و روز جمعه با موفقیت به ایستگاه فضایی بین المللی متصل شد. خدمه ی هفدهمین ماموریت ساخت ایستگاه فضایی بین المللی که با ماموریت 124 شاتل راهی ایستگاه فضایی شده بودند در یک راهپیمایی طولانی کیبو را به ایستگاه متصل کردند و اکنون کیبو آماده ی فعالیت است.
پس از چند سال وقفه که به دلیل سوانح و مشکلات شاتل پدید آمد، اینک ایستگاه فضایی بین المللی تا تکمیل شدن فاصله ی چندانی ندارد. چند بخش دیگر در ماموریت های آتی به ایستگاه اضافه خواهد شد و آنگاه ایستگاه فضایی تمکیل می شود.
در چند روز اخیر سرویس بهداشتی ایستگاه هم دچار مشکل شده بود که تعمیر شد و اکنون که این متن را می خوانید ایستگاه فضایی بین المللی هیچ مشکلی ندارد.
تصاویر زیر نگاهی است به هفدهمین ماموریت تکمیل ایستگاه فضایی بین المللی که با همکاری بین المللی ساخته شده و محلی است برای آزمایشات علمی انسان در فضا.
آرم هفدهمین ماموریت گسترش ایستگاه و 124امین ماموریت شاتل
آزمایشگاه فضایی «کیبو» که با موفقیت به ایستگاه فضایی بین المللی متصل شد

پرتاب شاتل فضایی دیسکاوری که خدمه ی و تجهیزات لازم را به ایستگاه فضایی بین المللی منتقل کرد

شاتل فضایی دیسکاوری که محموله ی خود را تخلیه کرده و در کنار ایستگاه جای گرفته است

فضانوردان در دو راهپیمایی فضایی با کمک بازوی روبوتیک ایستگاه، کیبو را به آن متصل کردند


آزمایشگاه فضایی کیبو روی ایستگاه
فضانوردان در حال آماده سازی کیبو
ایستگاه فضایی بین المللی پس از نصب کیبو اینگونه است
پس از ماموریت های بعدی در نهایت ایستگاه فضایی بین المللی با اضافه شدن بخش های جدید اینگونه خواهد بود
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی این ماموریت می توانید از این منابع استفاده کنید. + . +
Monday, June 2
یخ زیر پای ققنوس!
